luni, 20 aprilie 2015

 

Patru tari au vizitat Baia Mare cautand intelepciunea persoanelor specialeParteneri din patru tari - Italia, Portugalia, Letonia si Turcia - au vizitat Baia Mare in perioada 15-19 aprilie 2015, ca oaspeti ai Asociatiei Esperando in proiectul european WISPEL - „Intelepciunea persoanelor cu
nevoi speciale”.
A fost un nou prilej de a discuta cu si despre persoane cu dizabilitati, sau care au un copil cu dizabilitati, care au ajuns la un nivel de fericire, liniste si apreciere in viata, depasind, astfel etapa de suferinta psihica. Experienta lor si intelepciunea care le ofera aceasta serenitate sunt lucrurile pe care dorim sa le transmitem si altor familii care sunt in lupta cu dizabilitatile si sufera din cauza problemelor date de acestea.
Partenerii au avut ocazia sa viziteze si Centrul de zi de recuperare Esperando, sa vada cum se lucreaza cu persoanele cu nevoi speciale, sa vorbeasca cu ele.
De asemenea, vineri seara, cei 11 oaspeti au participat la Spectacolul "Primavara intre povesti si vise", realizat de Asociatia Esperando. A fost un spectacol in 8 acte, in care personajele principale au fost persoane cu nevoi speciale din cadrul Asociatiei Esperando, sprijinite de prieteni si profesionistii Esperando.
Cu siguranta, a fost si punctul culminant al intregului program al celei de-a 6-a intalniri de proiect. Nu doar pentru ca cei mici si mari au creat emotie si au smuls multe lacrimi si aplauze. Ci si pentru ca, intre discutiile despre proiectul WISPEL si numerele pregatite de artistii speciali, pe scena Teatrului Municipal s-a strecurat si un moment dedicat unei prietene a Asociatiei Esperando, Mihaela Constantinescu. Din fotoliul sau rulant, Mihaela a vorbit despre cum poti sa fii fericit si atunci cand ai atat de putine, cand viata pare atat de dura.
In finalul spectacolului, pe scena s-a jucat o hora moroseneasca, cu cei mici si cei mari, cu fotolii rulante si cu oaspetii straini. Acestia nu s-au lasat rugati si s-au incins la dans cu veselie si placere. Fiecare a dus cu el acasa putin suflet romanesc, dar si un clop de morosan, care sa-i aduca aminte de Romania si de Esperando!

Ca si coordonator al proiectului european WISPEL, Asociatia Esperando va coordona in continuare  ultima faza a acestuia, in care marturiile persoanelor cu dizabilitati si familiilor lor sunt adunate intr-o carte. Aceasta va fi apoi tradusa in limbile tuturor celor 7 parteneri (plus engleza, limba de lucru a proiectului). Cartea va deveni o resursa importanta pentru persoanele cu dizabilitati, familiile lor si chiar specialistii care lucreaza cu ele.

Proiectul se deruleaza in cadrul Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii,  finantat de catre Comisia Europeana pana la 31 iulie 2015.
Partenerii proiectului sunt: Asociatia Esperando (coordonatorul proiectului), Colegiul de Sanatate si Stiinte Sociale Arhus (Danemarca), APOCLAM - Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha (Spania), Associazione per il Coordinamento Nazionale degli Insegnanti Specializzati CNIS (Italia), SİLE İMKB HALK EĞİTİM MERKEZİ (Turcia), Asociatia pentru copii si persoane cu dizabilitati "Ceribu sparni" (Letonia).
 
 
 
 
 
 

Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?