marți, 10 iunie 2014

 

Esperando in Letonia - De la intelepciunea persoanelor speciale la intelepciunea autoritatilor locale



Proiectului european „Intelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”, coordonat de Asociatia Esperando si derulat in cadrul Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii,  finantat de catre Comisia
Europeana, a avut a treia intalnire a partenerilor. Acestia si-au stabilit ca loc de intalnire localitatea Sigulda din Letonia, intre 5 si 8 iunie.
A fost o perfecta imbinare intre prezentarile rezultatelor de pana acum ale fiecarui partener participant si prezentarea situatiei si a actiunilor pentru sprijinul persoanelor cu nevoi speciale/ dizabilitati si a sistemului social in Letonia.
Pe primul plan, partenerii de la Asociatia Esperando, Colegiul de Sanatate si Stiinte Sociale Arhus (Danemarca), APOCLAM. Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha (Spania), Associazione per il Coordinamento Nazionale degliInsegnanti Specializzati CNIS (Italia), SİLE İMKB HALK EĞİTİM MERKEZİ (Turcia) si, bineinteles, gazdele de la Asociatia pentru copii si persoane cu dizabilitati "Ceribu sparni" au adus marturii. Marturii ale unor persoane cu nevoi speciale/ dizabilitati care au ajuns sa aiba o viata implinita, fericita, completa.
Iar marturiile sunt pe masura puterii acestor oameni ce au trecut peste bariere, greutati, lipsa de intelegere si nepasarea celor din jur sau a celor ce au menirea de a aduce prosperitate si fericire oamenilor. Intelepciunea lor, care va fi transmisa altor persoane cu nevoi speciale la finalul proiectului, este la fel de impresionanta ca si povestile lor de viata. Si sunt si intrebari ce ar trebui sa schimbe pentru totdeauna viziunea si atitudinea politicienilor si a factorilor de decizie si a oricarui cetatean (intrebare a unei persoane cu dizabilitati din Italia, cu o cariera stralucita si carti publicate): "De ce ar trebui eu sa explic mereu de ce am dreptul sa fiu primita la scoala, sau in societate? De ce nu imi explicati voi de ce nu am dreptul?  Mai cu seama ca in constitutie sunt inscrise aceste drepturi!"

Pe alt plan, am avut ocazia sa vedem organizatia gazda si felul in care a luptat si lupta in fiecare zi pentru ca tinerii, copiii si adultii cu nevoi speciale sa aiba parte de o viata decenta, de servicii specializate, de educatie si un loc in societate. Ne-au fost prezentate si locuinte protejate si locuinte pentru varstnici, o alta fata a unor servicii sociale bine gandite. Si, totodata, am avut ocazia de a ne intalni cu Viceprimarul Municipalitatii Sigulda, care ne-a aratat ca si autoritatile locale pot dovedi intelepciune: municipalitatea a ales sa "cumpere" serviciile sociale de la organizatiile non-profit, pentru ca "este mai ieftin si serviciile sunt mai aproape de beneficiari"!
Impresionanta capacitate de intelegere! Asa cum impresionante au fost, pentru noi, curatenia desavarsita din Letonia (datorata nu doar autoritatilor, ci, mai ales, cetatenilor, care pastreaza si ingrijesc cu sfintenie curatenia oraselor!) si de suprafetele incredibil de mari de parcuri si zone verzi! Toate ingrijite, amenajate frumos, cu o imbinare imperceptibila a modernului si traditionalului.
 
 


Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?