miercuri, 30 aprilie 2014

 

Esperando cauta intelepciune in DanemarcaA doua intalnire a proiectului Intelepciunea persoanelor speciale s-a derulat la Aarhus

In calitate de coordonatoare a proiectului european „Intelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”, Asociatia Esperando a participat, intre 23 si 28 aprilie la cea de-a 2a intalnire cu cei 6 parteneri europeni.
Gazda intalnirii a fost localitatea Arhus, al 2-lea oras din Danemarca, prin Colegiul de Sanatate si Stiinte
Sociale.
Cele 3 zile de lucru in comun cu partenerii din Spania (APOCLAM. Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha), Italia (Associazione per il Coordinamento Nazionale degli Insegnanti Specializzati CNIS), Turcia (SİLE İMKB HALK EĞİTİM MERKEZİ), Portugalia (APCC - Associação de Paralisia Cerebral de Coimbra), si Letonia (Bernu un jauniesu ar invaliditati biedriba "Ceribu sparni") au fost pline de activitati si incarcatura emotionala.
O mare parte din intalnire a fost dedicata discutarii rezultatelor obtinute pana acum de catre fiecare tara, dar si detalierii sarcinilor pentru perioada urmatoare si a modului de lucru.
Au fost aduse interviuri realizate cu persoane cu nevoi speciale (Esperando), si chiar statistici si analize legate de interviurile derulate (Portugalia, Italia, Turcia).
Apoi, gazdele ne-au prezentat doua locuri speciale: Satul pentru Persoanele cu Dizabilitati Sølund si Scoala Populara Egmont Højskolen.
Primul este o adevarata oaza in care adultii cu dizabilitati isi pot trai intreaga viata (peste 200 de persoane), sub supravegherea si ingrijirea unor profesionisti dedicati (peste 500 de angajati, in total!).
Al doilea loc este parte a lantului de Folk Schulle – scoli populare - , in care persoane peste 16 ani pot alege sa isi petreaca 6 luni invatand ceea ce le place.
Scoala Egmont are ca specific artele si activitatile liberale, dar si o particularitate ce o face unica in Danemarca: 70 din cei 181 de „studenti”/ elevi sunt persoane cu dizabilitati. Acestea au ca asistenti pe durata celor pana la 5 semestre pe care le pot petrece in scoala nu membrii ai familiilor, ci alti elevi! Asistentii sunt selectati chiar de catre persoanele cu dizabilitati si primesc un salariu, care le acopera integral taxa de studii si le raman si bani de buzunar.
A patra zi a sederii delegatiei Romane in tara lui Hamlet a fost petrecuta in Copenhaga, in comunitatea Romaneasca. Mai intai, cei doi reprezentanti ai Asociatiei Esperando au fost la Biserica Parohiei Ortodoxe Romane din Copenhaga, care sustine financiar activitatile in folosul persoanelor cu nevoi speciale ale Esperando.
O intalnire frumoasa, de suflet, cu lacrimi, zambete si imbratisari. O legatura ce s-a strans, acum si mai mult, „pastorita” de preotul Avram si binecuvantata de Episcopul Macarie.
Seara s-a incheiat la resedinta Excelentei Sale Ambasadorul Romaniei in Danemarca.
Ambasadorul Viorel Matei Ardeleanu si sotia sa si-au facut timp pentru a discuta cu Presedintele si Managerul General Esperando despre activitati, proiecte si planuri, dar si modalitati de a sprijini impreuna persoanele cu dizabilitati.
Atat oficialii romani, cat si membrii comunitatii romanesti s-au aratat interesati de proiectul care a adus delegatia Esperando in Danemarca si l-au gasit inedit si util.
Proiectul „Intelepciunea persoanelor cu nevoi speciale” este cofinantat de catre Comisia Europeana prin Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii si se deruleaza in perioada 1 august 2013 - 31 iulie 2015.
 
 
 
 

Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?