miercuri, 2 octombrie 2013

 

ESPERANDO sarbatoreste ZIUA MONDIALA A PARALIZIEI CEREBRALE


In prima zi de miercuri se sarbatoreste Ziua Mondiala a Paraliziei Cerebrale. 17 milioane de persoane sunt afectate  in toata lumea de aceasta dizabilitate fizica care afecteaza miscarile si postura.
Intre 70 si 80 % dintre cei ce au Paraliziei cerebrala sunt spastici. Muschii lor par stransi si incordati. Aproximativ 6 % sunt diskinectici, caracterizati prin miscari involuntare. Tot cam 6 % sunt ataxici, avand
miscari tremurate, care le afecteaza echilibrul si simtul pozitionarii in spatiu.
Pot fi afectate toate cele patru membre ale unei persoane (quadriplegie - sunt afectati de obicei si muschii trunchiului, fetei si gurii), sau doar cate doua - diplegie (afectarea picioarelor - mainile pot fi afectate si ele, dar mult mai putin) sau hemiplegie (bratul si piciorul de pe aceeasi parte a corpului sunt afectate).
Sunt cinci nivele de afectare, daca se tine cont de miscarile motorii grosiere: de la nivelul cel mai usor - I -, cand sunt posibile aproape toate miscarile obisnuite, trecand prin nivelul II, unde e nevoie de sprijin la urcare sau unele miscari, nivelul III, cand e nevoie de ajutoare la mers (bastoane, carje, fotolii rulante), nivelul IV  - misca segmente extrem de limitate (degetele, capul etc.) si pana la nivelul cel mai grav - V -, cand miscarile sunt aprope nule (se misca eventual ochii, gura sau parti izolate ale organismului).
In general, sunt ingreunate aproape toate activitatile de zi cu zi: mancatul, imbracatul, scrisul sau prinderea obiectelor, cu una sau ambele brate.
De cele mai multe ori, paralizia cerebrala este asociata si cu alte probleme:
1 din 3 persoane cu paralizie cerebrala nu poate umbla
1 din 4 persoane nu poate vorbi
3 din 4 au dureri
1 din 4 are crize epileptice
1 din 4 are probleme comportamentale
1 din 2 are si probleme intelectuale
1 din 10 are probleme grave de vedere
1 din 4 are probleme de control al eliminarilor
1 din 5 are probleme cu somnul
1 din 5 are probleme cu controlul salivarii.

In acest an, 2 Octombrie este ziua in care lumea este chemata sa constientizeze problemele persoanelor cu paralizie cerebrala. Cea mai mare parte a persoanelor care fac parte din Asociatia Esperando (membri-beneficiari) au aceasta dizabilitate. Este motivul pentru care va adresam si noi invitatia de a va gandi pentru o clipa si la cei ce au PARALIZIE CEREBRALA. Si sa le priviti ca pe persoane, pur si simplu, care se deosebesc de ceilalti doar prin faptul ca au nevoie de mai mult sprijin - au nevoi speciale!
Gandul nostru bun si efortul nostru de zi cu zi sunt si pentru cei pe care ii sarbatorim azi. Dumnezeu sa aiba mereu privirea atintita si spre ei si sa le acorde sprijin!

Le multumim tuturor celor care au pentru noi un gand si o fapta buna!

Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?