marți, 26 martie 2013

 

In vizita in Polonia

5 tineri cu nevoi speciale de la Esperando au participat in perioada 20 – 24 martie, la o intalnire de proiect in Polonia.
Alaturi de 4 insotitori, acestia au pornit la drum in data de 19 martie. Prima oprire a fost in Radom,
unde au innoptat, si cu aceasta ocazie au vizitat centrul orasului.
Urmatoarea oprire a fost in Varsovia, unde au vizitat principalele obiective turistice: Fortareata Varsoviei- Barbakam, parcul Lazienki, Palatul Lazienki, Biserica Sf. Petru si Pavel, etc. Aici au avut ocazia sa invete despre istoria, cultura, viata sociala, arta si traditiile Poloneze.
Pe langa obiectivele turistice, acestia au vizitat si o unitate de invatamant special, Scoala nr.105. Aceasta este o scoala vocationala care pregateste persoane cu nevoi speciale in diferite meserii, precum: tamplarie, coafura, gradinarit, legatorie si hostelerie.
In Varsovia li s-au alaturat si doua persoane din conducerea Asociatiei, care au pregatit si coordoneaza proiectul. Ca si coordonatori de proiect, liderii Esperando au vizitat Institutul pentru surdo-muti (cea mai veche institutie de acest gen din Polonia- 1816) si s-au intalnit cu Directorul Adjunct a Reprezentei Plenipotentiare pentru Persoane cu Dizabilitati al Guvernului Polonez.
Au fost analizate situatiile din Romania, Polonia si Spania precum si modul in care se poate imbunatati situatia persoanelor cu nevoi speciale si legislatia cu privire la acestea.
Partenerii de proiect au participat la Bialystok la o
conferinta organizata de catre Sindicatul Profesorilor din Polonia, sucursala din Bialystok. 
Conferinta a avut ca tema imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilităti prin educatie. La aceasta conferinta au participat mai multe autoritati, inclusiv din Guvern, precum si un mare numar de profesori, persoane cu nevoi speciale si specialisti.
Pe langa prezentarile si discutiile care au avut loc, o impresie foarte puternica a creat filmul prezentat de Asociatia Esperando.
La intoarcerea in tara, tinerii cu nevoi speciale au mai facut o oprire in Kosice, unde au innoptat.
Entuziasmul lor in urma acestei calatorii a fost enorm, si-ar fi dorit sa mai stea, sa aiba ocazia sa viziteze mai multe locuri, insa au speranta sa revina.
Aceasta a fost cea de-a patra intalnire din cadrul proiectului TOGETHER WE LEARN" - IMPREUNA INVATAM. 
Pe parcursul acestei intalniri, cei trei parteneri de proiect au discutat despre munca realizata pana acum, despre activitatile care trebuie realizate, despre viitoarele intalniri de proiect, despre problemele intampinate si despre produsele care urmeaza sa fie realizate la finalul proiectului.
Proiectul este coordonat de catre Asociatia Esperando si finantat de catre Comisia Europeana, prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.
In acest proiect Asociatia Esperando are ca parteneri, Sindicatul Profesorilor din Polonia, sucursala din Bialystok si Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Dizabilitati Fizice din Salamanca, Spania.Comments: Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?