luni, 26 decembrie 2011

 

Daca n-as fi fost aici...


Am avut, in 22 decembrie, serbarea de Craciun a Asociatiei Esperando. Copii multi, tineri si o parte din parinti. Deh, sfarsit de an si lume ce alearga cu treburi si n-are vreme sa se opreasca si la o serbare oarecare, ca a mai vazut destule.
Si totusi, daca s-ar opri o clipa sa ii vada pe oamenii sau omuletii acestia fenomenali carora le zicem "cu dizabilitati" sau 'handicapati", ar avea o gramada de invatat. Si poate ar vedea altfel viata...
Intr-una din filmarile proiectate pe ecranul ca de cinema de la Teatrul Dramatic (multumim, prieteni buni!), Calin, deja un adult de 25 de ani, desi noi ii mai spunem copil, spunea, sacadat, ajutat poate si de mama: "Daca n-as fi fost aici, as fi putut fi orice! As fi putut fi un jurnalist, sau pilot, sau ..." si a insirat cateva meserii care il atrageau. Apoi a adaugat ca s-ar fi dus in fiecare zi la serviciu si si-ar fi facut bine treaba, meseria.
M-a sfarsit! "Daca n-as fi fost aici..." Adica in fotoliul rulant... sau captiv in corpul asta si in distrofia musculara... "Daca n-as fi fost aici, as fi putut fi orice!"
Cata disperare e in vorbele astea? Cata tristete? Cat plans? Cata dorinta de viata?
Daca n-as fi fost aici, as fi putut fi orice...
Si noi? Cu ce ne multumim, fara a avea o dizabilitate? Nu ne multumim, uneori, cu prea putin? Nu renuntam la ce doream sa fim, pentru un fals confort al unei slujbe facute cu jumatate de suflet, sau nici atat? Nu ne plangem mereu si prea mult de cine stie cate, care, vezi Doamne, ne sunt potrivnice sau ne displac?
Calin zice: mi-as fi facut meseria bine! Cat de bine ne-o facem noi? Si cate cerem pentru asta? Cat suntem de multumiti de rasplata? Cat de bine vedem ce avem, nu doar banii?
Calin n-a vorbit deloc de bani! El ar fi vrut doar sa nu fie aici! Ca sa poata fi orice, si sa-si faca treaba bine...
Daca n-as fi fost aici...
Voi, cei ce nu sunteti aici, traiti viata frumos si faceti-va treaba bine! Daca nu din pornirea voastra interioara sau din convingere sau sitemul de valori cladit in ani, faceti-o macar pentru Calin, sau Vlad, sau Zoli, sau alti zeci, sute, mii de copii care sunt captivi in trupuri ce nu-i asculta si nu-i lasa sa traiasca!
As fi putut fi orice...
Puteti fi orice, si va puteti face treaba bine...

Comments:
E dureros sa iti imaginezi sau sa intlegi macar cum e o zi din viata lui Calin, dar sa fim noi acolo, adica in locul lui, cred ca nu sunt cuvinte care sa descrie aceea suferinta, durere, tristete pe care o simte in fiecare zi...
 
Trimiteți un comentariu

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?